Overgangsalderens historie

Dyk ned i overgangsalderens fascinerende historie

Overgangsalderen beskriver perioden omkring en kvindes sidste menstruation, en tid der for mange er mærket af hedeture, træthed og humørsvingninger. Produktionen af kønshormonet østrogen falder, og en ny livsfase begynder.

I dag ser vi det som en naturlig forandring, men i gamle dage blev overgangsalderen mødt med mistro – tilmed frygt. For hvad var disse mystiske svedeture for noget? Og hvorfor stoppede de månedlige blødninger?

Fra Aristoteles til urtekoner

I Aristoteles’ antikke Grækenland var menopause ikke et begreb, der eksisterede. Men i den berømte filosofs skrifter noterede han sig, at der ”skete noget” med kvinder fra 40-års alderen… en forandring. Hvorvidt det betød, at kvinder åbent talte om svedeture på Athens gader, kan vi kun gisne om, for der findes kun få optegnelser fra så langt tilbage. Og fortsætter vi op gennem historien til middelalderen, bliver sporet endnu koldere.  

Sygdom, fattigdom og krig gjorde livet uforudsigeligt. Mange kvinder blev ikke gamle nok til at opleve overgangsalderens svedeture og dem, der var gjorde, var diskrete, når de søgte hjælp hos egnens ”kloge koner”. De var helbredere med stor viden om planter – et faktum der gjorde dem udsatte, hver gang heksefrygten tog til. Så der var god grund til at gå stille med dørene.   

Rødkløver medvirker til at reducere hede- og svedeture, mens salvie bidrager til en normal svedfunktion og bedre velvære i overgangsalderen.

1800-tallets engle 

Bevæger vi os videre til 1800-tallet, sker der store samfundsmæssige forandringer, og kvindens rolle får større betydning – i hvert fald i de øvre samfundslag. Hendes job var at skabe rolige rammer for familien i hjemmet, et værn mod den moderne verden.

Hun skulle være blid, passiv og uselvisk: hjemmets engel. Men sådan et ideal var svært at leve op til, især i overgangsalderen, hvor mange kvinder – dengang som nu – oplevede generende svedeture, træthed og irritabilitet. Pludselig var der ikke nogen klog kone i skoven, man kunne besøge for at få afhjælp for ens hedeture. Til gengæld begyndte de mandlige læger at få øjnene op for de symptomer, der ramte kvinder senere i livet, og i 1821 navngav lægen Charles Negrier fænomenet ”menopause”. Nu kunne de fine kvinder gå til lægen med deres svede- og hedeture. Men hvad var datidens behandling? Og hjalp den overhovedet?

Svedeture og hysteri

I 1800-tallets samfund var en kvindes evne til at reproducere tæt forbundet med hendes kvindelighed. Derfor blev overgangsalderen ikke ligefrem modtaget med åbne arme. Faktisk blev den set som direkte unaturlig, en farlig tilstand som gik til angreb på kvindens femininitet. For hvorfor stoppede de månedlige blødninger? Og hvad gjorde det ved kvinders i forvejen ”sarte sind”? Denne tankegang resulterede i, at mange kvinder fik konstateret hysteri, når de mødte op og fortalte, at de døjede med svedeture i tide og utide og manglede energi. Hysteri kom fra det græske ord ’hystera’, som betyder livmoder. Det var tidens store kvindelidelse, den blev brugt til at forklare alt lige fra rastløshed til overbegejstring – adfærd der afveg fra tidens kvindeideal. I dag er diagnosen heldigvis gået i glemmebogen, og overgangsalderen ses som en naturlig del af livet.

En naturlig løsning på hedeture? 

I 1960’erne troede man, at svaret på overgangsalderens problemer var hormonterapi. Målet var at gøre de ramte kvinder ”feminine igen”. I dag ser man ikke overgangsalderen på den måde, og de fleste foretrækker en naturlig løsning på, hvad der er en naturlig forandring. Derfor er plantebaserede kosttilskud kommet i høj kurs. Rødkløver kan f.eks. bidrage til at reducere svedeture, mens salvie medvirker til en normal svedfunktion og bedre velvære i overgangsalderen. En hjælp mod svedeture, der arbejder naturligt med kroppen. 

Menoflora er bl.a. baseret på rødkløver, som medvirker til at reducere hede- og svedeture, og salvie der styrker håret ved hormonel ubalance. Indeholder også vitamin B6,der bidrager til at reducere træthed samt til regulering af hormonaktiviteten.

Pludselige svedeture – dengang og nu 

Svedeture var særligt udfordrende for kvinder i gamle dage, fordi tidens normer dikterede, hvad der var passende at iklæde sig på en helt anden måde end i dag. Mens vi kan spadsere rundt i løstsiddende tøj med luft til arme og ben, måtte fortidens kvinder klemme sig ned i korsetter og skørter, der nåede helt ned til anklerne. Så der var sikkert mange, der tænkte: ”Hvorfor får jeg svedeture?” Og de havde god grund til at spørge. Videnskaben havde nemlig ikke et ordentlig svar på, hvorfor kvinder fik hedeture. Faktisk troede mange læger i 1800-tallet, at overgangsalderen var en unaturlig tilstand, som krævede omfattende behandling. Svedeture var derfor noget, man gjorde klogt i at skjule. 

En hyldest til overgangsalderen

I dag bliver overgangsalderen i stigende grad set som noget, der skal hyldes. En naturlig forandring… Alligevel er svedeture stadig en smule tabu, og de færreste kvinder taler åbent om sveden, der pibler frem i tide og utide.

Men det er en skam, for videnskaben er nået langt siden Charles Negrier introducerede termet ”menopause”. Nu ved vi f.eks., hvorfor man får svedeture. Det skyldes, at produktionen af østrogen, det kvindelige kønshormon, falder gennem overgangsalderen, hvilket gør kroppen følsom overfor temperaturstigninger. Resultatet er ofte svedeture om natten – såvel som svedeture om dagen. Nogle hedeture varer længe, andre hedeture er voldsomme men hurtigt ovre. 

Menopause kommer fra de græske ord ”pausis” (pause) og ”mēn” (måned).
Det referer til den månedlige blødnings ophør. 

Menoflora

Overgangsalder og hedeture

Menoflora er bl.a. baseret på rødkløver, som medvirker til at reducere hede- og svedeture, og salvie der styrker håret ved hormonel ubalance. Indeholder også vitamin B6, der bidrager til at reducere træthed samt til regulering af hormonaktiviteten.

Enkeltkøb
379 ,-
Abonnement 60 tabletter/hver 2. måned Spar 80 kr. pr. levering
Tilfredshedsgaranti
149 ,-
Første levering - spar 50% 149 ,-
Mindstepris inkl. fragt 188 ,-

Herefter per levering 299 ,-
Mindstepris inkl. fragt 338 ,-

Kun 4.98 kr/dag ved abonnement
På lager
Bestil inden kl 14.00 så sender vi med det samme
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00