Hvorfor har jeg tyndt hår? 

Kæmper du med tyndt hår, en vigende hårgrænse og høje tindinger? Du er langt fra alene. Tyndt hår og hårtab hos mænd og kvinder er et udbredt problem. Men der er heldigvis masser af ting, du kan gøre for at få dit tynde hår til at se tykkere og sundere ud.  

Læs mere om tyndt hår hos kvinder og mænd i denne artikel, og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre ved problemet.  

Årsagerne til tyndt hår

For det første er det vigtigt at forstå årsagen til tyndt hår. Tyndt hår kan skyldes en række faktorer, herunder genetik, aldring, kost, stress eller udefrakommende faktorer. Hvis du kan identificere årsagen til dit tynde hår, kan du nemmere komme frem til den løsning, der kan give dig de bedste resultater.  

Årsagerne til tyndt hår kan være forskellige, alt efter om man er mand eller kvinde - hvilket i høj grad bunder i genetik og hormoner. Dog er der en række faktorer, som gælder for både mænd og kvinder:  

Stress er hårets fjende

Hvis du kæmper med tyndt hår, er det vigtigt at forstå, at stress kan være en vigtig faktor. Stress er en af de hyppigste grunde til hårtab og tyndt hår hos både mænd og kvinder. Når kroppen er stresset, skaber det en hormonel ubalance. Det er særligt hormonet kortisol, der knyttes til stress. Bliver du stresset, udløser kroppen kortisol, og det betyder, at du både fysisk og psykisk fungerer på en anden måde. Den hormonelle ubalance fører til, at du taber mere hår, end din hårvækst-fase kan følge med til. Resultatet er tyndere hår, som ofte også er mere porøst og glansløst at se på. Dette sker langsomt over nogle måneder. 

DET KAN DU SELV GØRE
Hvis du tror, at stress kan være årsagen til dit tyndere hår, er det vigtigt at gå til din læge, så du dels kan få hjælp til at håndtere din stress-belastning og dels udelukke andre mulige årsager. Når du har identificeret stress som årsagen til dit tynde hår, er der en række ting, du kan gøre for at håndtere dit stressniveau og fremme hårvæksten:   

  • Gør motion til en del af din daglige rutine. Motion får hjernen til at udskille endorfiner, som er medvirkende til at mindske stress.  

  • Meditation og afslapningsteknikker kan ligeledes hjælpe med at reducere stress, fordi du får ro på dit nervesystem og din vejrtrækning.  

  • Sørg for at få nok søvn, væske og hvile, der giver dig ny energi til at mærke din egen krop og dens faresignaler på stressbelastninger.

Kost og ernæring 

Dårlig kost og vitaminmangel kan i nogle tilfælde være en af årsagerne til, at du får tyndt hår. Hvis din kost er for ensidig, og du mangler vitaminer, så vil det kunne ses i hårets vækst og styrke. En sund, varieret kost med masser af frugt og grønt er den bedste løsning. Når det gælder vitaminer, spiller biotin en vigtig rolle. Det vandopløseligt B-vitamin (B7 vitamin) hjælper din krop med at udnytte næringsstoffer fra din mad. Kroppens celler, herunder fornyelsen af håret, har brug for biotin-vitaminet for at fungere optimalt. Biotin bliver også kaldt "hårets vitamin", fordi det bidrager til at vedligeholde normalt hår. Så der er ingen vej udenom: Det er vigtigt at spise en varieret kost, så du dækker kroppens behov.

DET KAN DU SELV GØRE
Hvis du har tyndt hår, er en af de bedste løsninger at stimulere hårvæksten indefra. Ved at supplere en varieret kost med et målrettet kosttilskud kan du gøre dit for at dække dig ind med netop den mængde vitaminer og mineraler, dit hår har brug for. Kosttilskuddet Hair Grow er sammensat, så det indeholder netop de ingredienser, der tilfører næringsstoffer til hårsækkene indefra. Hair Grow indeholder ekstrakt af planten agerpadderokke, som kan fremme og styrke hårvæksten, mens indholdet af biotin og zink hjælper med at vedligeholde et normalt hår og en normal hud. Sammen med en sund, varieret kost kan et dagligt tilskud bidrage til at give dit hår de bedste betingelser for vækst og fylde 

Dog er det vigtigt at forstå, at kosttilskud virker over længere tid, og det tager ofte 8-12 uger, før du kan begynde at se en forskel.

Forstyrrelse i hårets vækstfaser giver tyndt hår

Hårtab og tyndt hår er som oftest arveligt betinget, men der findes også en udefrakommende forklaring på udtynding af håret. For at forklare dette nærmere, skal vi se på hårets livscyklus, som består af 3 faser, der alle er til stede i hårbunden samtidigt:

1

Den anagene fase
Er også kaldet vækstfasen. I denne fase vokser håret.
Fasen varer for mænd 2-4 år og for kvinder 3-7 år.

2

Den catagene fase
I denne fase giver hårrodden slip på selve håret.
Fasen varer ca. 3 uger.


3

Den telogene fase
Her er håret stadig inde i hårsækken, men alle vitale aktiviteter er stoppet. Dette er hvilefasen, inden håret falder ud af hårsækken. Denne fase varer ca. 3 måneder.

Når hårproduktionen slår fejl

Ved udtynding af håret sker der en forskydning i forholdet mellem den anagene fase og den telegone fase, hvor flere og flere hårrødder er i hvile. Fra at være 90 % anagene og 10 % telogene forandres det i stedet til 70 % anagene hår og 30 % telogene hår. Det betyder derfor, at man taber 300 eller langt flere hår om dagen, samtidig med, at man ikke i tilstrækkelig grad får aktiveret en ny hårvækst. Og så begynder det at tynde ud i håret. 

Telogen effluvium dækker alle typer hårudtynding for både mænd og kvinder, som er forårsaget via udefrakommende faktorer og ikke er arveligt betinget. Herunder graviditet, større operationer, drastiske vægttab, fejlernæring eller ekstrem stress. Det kan også være en bivirkning af visse lægemidler. 

Fremtidsudsigter 

Udefrakommende faktorer kan i sagens natur ikke altid undgås - og skal ikke altid undgås. Men det kan være en trøst at vide, at når du er på den anden side af det, der har forårsaget Telogen effluvium, så vil dit hår sandsynligvis genfinde balancen og få sin normale tilstand.

Hair Grow - et populært produkt til at styrke dit hår