Hvad gør kollagen?

Hvis du ved lidt om, hvad der rører sig indenfor hudplejeprodukter, så har du med garanti hørt om kollagen – eller collagen som det kaldes på engelsk. I de seneste år er kollagenpulver blevet et populært alternativ til rynkecreme. Det er nemt at tage og kan drysses i morgenkaffen eller et glas vand som en del af hverdagsrutinen. Men hvad er kollagen lavet af, og hvad gør kollagen godt for? Få svar på dine spørgsmål her.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, som produceres naturligt i kroppen. Der findes 28 forskellige typer af kollagen i kroppen, men det er kollagentyperne I, II og III, der står for det meste. Type I findes i hud, sener og bindevæv og spiller en vigtig rolle for hudens udseende, mens type II er en hovedkomponent i brusk og led. Type III findes i bindevæv, organer, muskler og blodårer. Cirka en tredjedel af al kroppens protein er kollagen.  

Det er særligt kollagen I, der hjælper med at holde rynker og appelsinhud på afstand. Derfor omtales kollagen ofte som hudens vigtigste byggesten, vores forsvarer mod slap og rynket hud. Når kollagenproduktionen er i top, er huden fast og spændstig. Kollagen hjælper mod rynker og appelsinhud og bidrager tilmed til dannelsen af brusk f.eks. i leddene. Selvom kroppen naturligt producerer kollagen, falder vores egenproduktion fra omkring 30-årsalderen, hvilket gør, at huden med tiden bliver mindre elastisk.  

Så når folk spørger - hvad er kollagen - er svaret simpelt: Det er hudens bedste ven.  

Kollagen til huden

Kroppen producerer tilstrækkeligt kollagen, når vi er unge, men knapt så meget, når vi bliver ældre. Kvinder oplever især et fald i kollagenproduktionen under- og efter overgangsalderen. Derfor vælger et stigende antal voksne at tage kollagen som kosttilskud for at pleje huden indefra og reducere rynker og appelsinhud.

Det lyder måske som ønsketænkning, men der er mange studier, som underbygger det - blandt andet fra VERISOL®, Wellvitas kollagenproducent. I et blindstudie med 100 kvinder i alderen 45-65 fik halvdelen kollagenpulver, mens resten af gruppen fik et ”snydepulver” uden at vide det gennem en periode på 8 uger. Dem, der fik kollagen, havde mærkbart færre rynker efter 4 uger, særligt omkring øjnene. I et andet af deres studier steg elasticiteten hos testpersonerne med op til 15% efter blot 4 uger. 

Kan man få kollagen gennem kosten?

Proteinet kollagen indeholder to specielle aminosyrer: hydroxyprolin og hydroxylysin. Dem kan vores krop selv fremstille ud fra de almindelige aminosyrer prolin og lysin - men det kræver, at der er vitamin C til stede. Vitamin C er derfor et nødvendigt stof for, at de to specielle aminosyrer til kollagen kan dannes. 

Når man indtager hydrolyseret kollagen, får man de to nødvendige aminosyrer i færdigfremstillet form, fordi de indgår i kollagenet i forvejen. Man er derfor ikke afhængig af ekstra vitamin C fra kosten for at fremstille kollagen. 

Det er kun ganske få almindelige fødevarer, der indeholder kollagen i en form kroppen kan udnytte. Den bedste består af langtidskogte ben af okse eller svin – kaldet bone broth - som kan indeholde delvist nedbrudt kollagen, som kan optages i kroppen. Af den årsag er kollagen som kosttilskud blevet uhyre populært at tage. Det er nemt og kræver ikke de store evner i køkkenet.  

Hvad er kollagenpulver lavet af?

Kollagen udvindes fra animalske produkter, fordi strukturen af kollagen fra dyr ligner det menneskelige kollagen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er vegetarisk. Mens nogle producenter af kollagenpulver udvinder proteinet fra skind og ben fra fisk, udvindes det typisk fra knogler fra kvæg. Wellvitas kollagenprodukt - Collagen Skin Improver - er f.eks. lavet af kollagenhydrolysat fra kvæg. Af den årsag bekymrer folk sig nogle gange om hvordan kollagenpulver smager, men det er der ingen grund til. Kollagenpulver fra Wellvita er smagsneutralt.  

Hydrolyseret kollagen

Mange undrer sig over, hvad hydrolyseret kollagen er for en størrelse. Ordet kommer af ’hydrolyse’, som betegner det at dele et stort molekyle – i dette tilfælde kollagen – i mindre dele, ved hjælp af lidt vand (hydro = vand og lyse = at skille). De mindre molekyler, kaldet peptider, kan nemlig optages under fordøjelsen, hvorimod det intakte kollagen har en meget kompakt størrelse, der gør det sværere at fordøje. Derfor hjælper det at bryde kollagen ned i mindre dele, før det kan optages i kroppen.

Kollagenpulver eller piller

Hvis du har brugt hudplejeprodukter, ved du sikkert, hvor irriterende det er at smøre creme på hele tiden. Ikke nok med at det kan være tidskrævende, så virker det kun på det område, hvor cremen smøres på. Kollagen som kosttilskud er anderledes. Her kan du vælge at tage en tablet, eller at bruge det smagsneutrale kollagenpulver. Alt, det kræver, er at du husker at tage dit kollagentilskud hver dag – og herhar kollagenpulver den fordel, at man kan gøre det til en del af sin morgenrutine, f.eks. ved at drysse pulveret i sin morgenkaffe eller et glas vand, som man drikker, før man tager afsted. Let og enkelt. 

Hvor hurtigt virker kollagen?

Nu, hvor du ved mere om kollagen, er du sikkert nysgerrig efter at finde ud af, hvor hurtigt det virker. Som så mange andre kosttilskud, er kollagen noget, der virker over tid. Du kommer derfor ikke til at se en mærkbar forskel efter et par dage med kollagenpulver i morgenkaffen. I gennemsnit tager det 8-12 uger, før du begynder at se en forskel. Derfor er det vigtigt, at du tager din daglige dosis kollagenpulver gennem længere tid, hvis du ønsker at forbedre din huds elasticitet og struktur, reducere rynker og mindske appelsinhud. 

Mathilde Legaard

”Strukturen i min hud er blevet synligt bedre”

Når tiden er knap, er hudpleje ikke højt på prioriteringslisten. Det kan Mathilde Legaard tale med om. Hun er enlig mor til to drenge, og for hende er det afgørende, at den daglige hudplejerutine er både nem og effektiv. Netop disse kvaliteter har Mathilde fundet i Collagen Skin Improver. Og nu er veninderne begyndt kommentere den forskel, de ser i Mathildes hud.

Collagen Skin Improver

Plej huden indefra

Collagen Skin Improver indeholder kollagen, som forbedrer hudens elasticitet og struktur, reducerer rynker og mindsker appelsinhud. Det er et smagsneutralt pulver, som leveres i sticks med en dose på 2,5 gram i hver. Indtag én om dagen for at få det fulde udbytte. 

Enkeltkøb
379 ,-
Abonnement 30 sticks/hver måned Spar 80 kr. pr. levering
Tilfredshedsgaranti
149 ,-
Første levering - spar 50% 149 ,-
Mindstepris inkl. fragt 188 ,-

Herefter per levering 299 ,-
Mindstepris inkl. fragt 338 ,-

Kun 9.96 kr/dag ved abonnement
På lager
Bestil inden kl 14.00 så sender vi med det samme
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00