[col=#20bb8b/Træt i benene?]
Sådan kommer du problemet til livs

Du er sikkert vant til, at dine ben er trætte efter en lang gåtur. Men hvad gør du, når de føles trætte og tunge uden grund? Nogle vågner om morgenen med trætte ben, andre får det i løbet af dagen, og når først følelsen har bidt sig fast, er det svært at finde motivationen til at motionere og være aktiv. For ingen gider at løbe rundt med ben, der er tunge som bly. 

Træthed i benene er ganske almindeligt. Når alt kommer til alt, bruger de fleste af os benene hver eneste dag. Desværre oplever mange, at deres ben bliver tunge og trætte uden grund – særligt når de kommer op i årene. Men hvordan ved du, om det skyldes aldersrelateret slid? Eller om der er noget andet på færde?

Derfor får du tunge og trætte ben

Trætte og tunge ben er - som navnet antyder - en følelse af træthed og tunghed i benene. For nogle melder problemet allerede sin ankomst om morgenen, for andre opstår det i løbet af dagen. Dog er sandsynligheden størst, hvis man sidder meget stille, f.eks. på et kontor. Derfor er det en god idé at få gang i kroppen. Stå op, når du arbejder, gå rundt, løb – bevægelse gavner. Det skyldes, at trætte og tunge ben ofte kan spores tilbage til kredsløbet, og til venerne i særdeleshed.  

Venerne står for at føre blod tilbage til hjertet, men når det ikke fungerer optimalt, sker det sommetider, at blodet ophobes, og der siver væske ud i vævet. Resultatet er meget væske i benene, og i sidste ende tunge og trætte ben.  

Veneklapperne sørger for, at blodstrømningen er ensrettet mod hjertet. Det gør de ved hjælp af muskelsammentrækninger i venepumpen.

Bliver venefunktionen dårligere med alderen?

Som de fleste af os ved, nedslides kroppen med alderen. Jo ældre vi bliver, jo større bliver chancerne dermed for, at vi oplever fysiske skavanker. Det er helt naturligt. Men hører tunge og trætte ben hjemme i den kategori? Både ja og nej. Alle kan opleve trætte og tunge ben, hvad end de er 30 eller 70 år gamle. Dog ved vi, at venefunktionen kan forringes med alderen. Det betyder bl.a., at lymfekarrene får sværere ved at samle lymfevæsken op, når den siver ud i benene, og transportere den tilbage til blodkredsløbet via de store vener. 

Sådan påvirker tunge ben din hud

Når vi taler om tunge ben, kan vi ikke komme udenom huden. For problemer med venefunktionen går desværre også ud over hudens udseende. Blodårerne bliver synligere på benene, som bliver grimmere og sværere at genkende. Af den årsag kan tunge og trætte ben nemt påvirke vores selvtillid og velbefindende – især om sommeren, hvor mange ønsker at trække i sommertøjet og have bare ben. Så hvis du vil reducere følelsen af trætte og tunge ben og holde huden pæn, hjælper det at opretholde en god blodgennemstrømning. 

Hvordan slipper man af med tunge og trætte ben?

Hvis du døjer med tunge og trætte ben i din hverdag, er du sikkert ivrig efter at få bugt med problemet. Her kan følgende råd måske hjælpe:  

 • Pas på vægten
  Hvis du er overvægtig, vil trykket på dine ben være højere, og du har derfor en større risiko for at få tunge ben. Dog er vores kropsvægt ikke altid noget, vi selv kan styre, da arveanlæg kan spille ind. Men det hjælper at være opmærksom på det – og motionere regelmæssigt.  


 • Suppler din kost med et plantebaseret kosttilskud til venerne
  Venolet fra Wellvita indeholder bl.a. rødvinsblade/kerner, som bidrager til en god blodgennemstrømning i benene og reducerer tunge og trætte ben. 

 

 • Kompressionsstrømper
  Kompressionsstrømper kan hjælpe venemuskelpumpen med at føre blodet opad mod hjertet, og de kan derfor være en ekstra hjælp i perioder med tunge ben.   

 

 • Udstrækningsøvelser
  Udstrækningsøvelser kan hjælpe mod dårlig blodcirkulation. Her er yoga en god måde at blive smidigere på.   

 

 • Beklædning
  Undgå meget tætsiddende tøj eller ukomfortabelt fodtøj som f.eks. høje hæle.  

Virker massage mod trætte og tunge ben?

Massage kan være et godt værn mod ømme muskler. Mange oplever nemlig, at det har en beroligende effekt. Kroppen slapper af, og vi får lov til at slukke for tankemylderet og nyde roen. Derfor tyer mange til massage, hvis de døjer med trætte og tunge og ben. Når du masserer fødderne, kan det hjælpe blodcirkulationen. Men det er vigtigt at forstå, at selvom det i mange tilfælde kan lindre følelsen af træthed i benene, får det ikke nødvendigvis trætheden i benene til at gå væk. Massage er en kortvarig løsning. Et supplement til de mange andre ting, du kan gøre for din krop.