Salvie

Salvie – kendt som sage på engelsk og Salvia officinalis på latin – er en urgammel krydderurt med rødder i middelhavsområdet. En plante med en lang og stolt historie.   

Om vinteren beklædes de sølvgrønne blade med fin dun, mens sommeren byder på blåviolette blomster til glæde for blomsterelskere og summende bier. Salvie findes både som halvbusk, staude og krydderurt, hvilket gør den til en alsidig plante med mange anvendelsesmuligheder. Stil den i en lille potte i køkkenet klar til at blive drysset over maden, eller dyrk salvie i haven og nyd dens flotte blomster og velsmagende blade.  

Salvie bruges til alt lige fra havepynt og madlavning til kosttilskud. Den kan blive 50 centimeter høj og er en hårdfør plante med en levetid på op til 5 år.  

Salvie – krydderurter og hekseri

Salvies historie går tilbage til oldtiden. Som så mange andre urter har den været indhyllet i overtro og mystik. F.eks. blev kvinderne i det gamle Egypten påbudt at spise salvie efter epidemier, fordi man troede, den øgede frugtbarheden. Og i middelalderen forbandt lærde plantekendere salvie med udødelighed. ”Den, der drikker salvie, ældes aldrig,” lød talemåden. Selv om vi nu ved, at det ikke er tilfældet, spillede disse ideer en stor rolle i fortidens samfund, hvor urter og religion hang uløseligt sammen.  

Danskerne stiftede kendskab med salvie omkring år 800, da benediktinermunke fra Sydeuropa begyndte at dyrke den i klosterhaver rundt omkring i landet. Her blev salvie anvendt som lindring mod fysiske skavanker – endda trolddom – og den havde stor betydning i folks hverdag.  

Salvie – populært i det italienske køkken

I dag er salvie en populær krydderurt i det italienske og franske køkken. Den er kendt for at give et godt modspil til fed mad som f.eks. steg, fordi den tilføjer en lækker ”urtesmag”. Dens blade stoppes i kød og fjerkræ eller drysses over traditionelle retter som Saltimbocca alla Romana.  

Selv om salvie er i familie med velkendte krydderier som oregano, rosmarin og timian, har den aldrig opnået den samme popularitet. I Danmark er salvie derfor ikke det første, man støder på i supermarkedet, når man skal købe krydderurter til aftensmaden.  

Men det er det til gengæld, hvis man shopper efter gode kosttilskud. 

Salvie i kosttilskud

Salvie er kendt for at mindske ubehag i forbindelse med overgangsalderen. Det bidrager til en normal svedfunktion og til bedre velvære i en tid, som mange kvinder oplever som besværlig og udfordrende. Varmen hober sig op i kroppen og efterlader svedaftryk på tøjet, hjertet banker og de hyppige hedeture påvirker nattesøvnen. Det er ikke rart. Derfor søger flere kvinder efter naturbaserede måder at mindske ubehaget på. Her kan salvie give en hjælpende hånd.  

I kosttilskud bidrager salvie bl.a. til at:  
Hjælpe med at moderere sved og bidrage til at mindske hedeture i overgangsalderen 
Styrke håret i forbindelse med hormonel ubalance 
Bidrage til bedre velvære i overgangsalderen 


På grund af salvies gennemtrængende smag er det de færreste, der vælger at gnaske sig igennem et bundt salvieblade. Kosttilskud er derfor en bedre løsning. Det er nemmere at tage, samtidig med at det sikrer, at man indtager salvie i en mængde, der har den rette effekt.      

Til kosttilskud tilføjes salvie enten som tørret urt, eller ved at man ekstraherer planten gennem en kontrolleret teknologisk proces. Her fjerner man de inaktive dele, som ikke optages i kroppen – som f.eks. cellulose - og øger koncentrationen af gavnlige stoffer, så der kun er det bedste tilbage. 

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens, f.eks. salvie, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder, og blive opført på en liste over godkendte anprisninger. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen). 

Interesseret?

Salvie findes i disse Wellvita-produkter

Ofte stillede spørgsmål om Salvie

 • Hvad er salvie?

  Salvie – kendt som sage på engelsk og Salvia officinalis på latin – er en urgammel krydderurt med rødder i middelhavsområdet. Den bruges bl.a. som krydderurt og i kosttilskud.

 • Hvad er salvie godt for?

  Salvie er kendt for at mindske ubehag i forbindelse med overgangsalderen. Det bidrager til en normal svedfunktion og til bedre velvære i en tid, som mange kvinder oplever som udfordrende.

 • Hvad bruger man salvie til?

  Salvie er en populær krydderurt i det italienske og franske køkken. I Danmark er den mindre kendt, men til gengæld finder du den i mange kosttilskud.

 • Kan alt salvie spises?

  Salvie er en urt, der ofte bruges som krydderi i madlavning - dog er det ikke alt fra planten, der kan spises. De fleste bruger kun bladene. Det er arten Salvia officinalis, der anvendes på denne måde. Der findes også andre arter af salvie som f.eks. anvendes som prydplanter.

 • Kan man spise salvie råt?

  Bladene fra salvie kan spises rå - f.eks. som krydderi i madretter, men bruges også ofte i urtete.

 • Hvad smager salvie af?

  Frisk, pebret, spids og lidt sød. Salvie har en karakteristisk smag, der kan være svær at definere, men de fleste er enige om, at den er noget for sig. Krydderurten spises sjældent for sig selv, men bruges som krydderi og i kødfyld.