Rosenrod

Rosenrod er en plante, der er kendt under mange forskellige navne. Den latinske betegnelse er Rhodiola rosea og kendes bl.a. også under navnene Golden root – som menes at referere til rodens mange gode egenskaber – og Artic root, som refererer til plantens vækststed. Ved navnet ”Rosenrod” kan tilskrives, at plantens rødder har en duft af roser.

Rosenroden er hårdfør, og den findes ved de nordlige kyster i Nordamerika, Europa og Asien. Den vokser gerne i områder, som ellers må betegnes som ugæstfrie for plantevækst – f.eks. på bjergskråninger og i klippesprækker, og den findes i helt op til 3000 meter over havets overflade.

Rosenrod kan blive op til 40 cm høj, og plantens blade er lysegrønne og har en voksagtig overflade, som holder på fugten. Rosenrodens blomsterknop er rosa, og fra maj skyder den en fin gul blomst, hvis pollen er særligt populær blandt honningbier.

En historie der går hundredvis af år tilbage i tiden

Rosenrod er gennem tiden blevet indtaget rundt om i verden - i håbet om at få glæde af plantens positive egenskaber. Der findes derfor beretninger om rosenrodens positive virkning fra både antikkens Grækenland, det gamle Kina og fra vikingetiden. I Sibirien er det den dag i dag en tradition at give rosenrod til nygifte par i håb om at øge parrets fertilitet og give dem sunde og raske børn. Denne virkning er der dog intet belæg for. I Sibirien foreskriver traditionen desuden, at vækststedet for den enkelte families rosenrods-afgrøde skal holdes hemmelig for udenforstående.

I Danmark er rosenrod ikke noget, vi støder på i det lokale supermarked, og derfor indgår planten heller ikke i hverdagens måltider. Det betyder dog ikke, at den ikke kan spises. Rosenrodens blade har en let bitter smag og kan spises rå i salat eller som en del af en sauerkraut. Stilken kan dampes og spises på samme måde, som en asparges.

Rosenrod i kosttilskud

Det er de færreste, der oplever, at den lokale grønthandler ligger inde med større mængder af rosenrod til sauerkraut og salater. Så der kan være en praktisk fordel i at få rosenrodens gavnlige indholdsstoffer fra kosttilskud.

Når rosenrod indgår som en ingrediens i et kosttilskud, ekstraheres planten gennem en kontrolleret teknologisk proces, hvorefter udtrækket tørres. Når ekstraktion og tørring er udført, øges koncentrationen af gavnlige stoffer. Resultatet er en kompakt tablet med alle de gode indholdsstoffer fra planten.


Når rosenrod bruges i kosttilskud, er det for sin evne til at:

 • Bidrage til et normalt kredsløb.
 • Bidrage til optimal mental og kognitiv aktivitet.
 • Bidrage til at stimulere nervesystemet.
 • Øge modstandskraften over for psykisk og fysisk stress.
 • Bidrage positivt mod følelsen af træthed.


Rosenroden har desuden antioxidant effekt, og den er samtidig en adaptogen urt. Ud over rosenrod findes der en række andre adaptogene urter, herunder schizandra, russisk rod og ginseng. De hjælper bl.a. til at kunne håndtere stress, og så har de det til fælles, at de har en uspecifik, toniserende effekt. Det betyder, at de hjælper kroppens celler med at løse deres opgaver, uanset hvor i kroppen cellerne er placeret. De kan således hæmme og stimulere efter behov.

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens, såsom rosenrod, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om de produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen).

Ofte stillede spørgsmål om Rosenrod

 • Hvad er rosenrod?

  Rosenrod er en plante med roseduftende rødder, som er blevet brugt som naturmiddel siden antikken.

 • Hvad er rosenrod godt for?

  Rosenrod er velværets plante. Den kan bidrage til et normalt kredsløb, optimal mental og kognitiv aktivitet, samt til at stimulere nervesystemet. Derudover kan den være med til at øge modstandskraften over for psykisk og fysisk stress.

 • Kan man tage for meget rosenrod?

  Hvis du tager et kosttilskud med rosenrod, er det vigtigt, at du følger instrukserne i pakken.

 • Hvor vokser rosenrod?

  Rosenrod findes ved de nordlige kyster i Nordamerika, Europa og Asien. Den vokser gerne i områder, som ellers må betegnes som ugæstfrie for plantevækst – f.eks. på bjergskråninger og i klippesprækker, og den findes i helt op til 3000 meter over havets overflade. I den vilde natur tager rosenrod mange, mange år om at vokse. Men dyrkes den under kontrollerede forhold, skal du "kun" vente omkring 5 år.

 • Hvor hurtigt virker rosenrod?

  Rosenrod virker ofte hurtigt, men for at opretholde effekten skal det tages dagligt