Rødkløver

Rødkløveren er en flerårig urt med mange egenskaber. Den vokser på enge, i grøfter og langs kyster og er et velkendt syn i den danske natur. Hver maj måned springer rødkløverens violette blomster ud og forvandler jordbunden til et tæppe af sommerlige farver. Du har sikkert selv bemærket dem, når du går tur i det fri. De farverige bælgblomster. Kløverbladene. Insekternes summende aktivitet... Rødkløveren er alle vegne. 

Ligesom resten af ærteblomstfamilien kan rødkløveren optage kvælstof fra luften og gøde jorden, hvilket gør den til en vigtig plante. Ikke kun i landbruget, men også i insekternes verden, hvor den forsyner vilde bier, honningbier og sommerfugle med nektar og pollen. 

En rødkløver kan med andre ord lidt af hvert: Den driver ukrudt på flugt, giver næring til dyr og insekter og er sågar en væsentlig ingrediens i kosttilskud til overgangsalderen.  

Rødkløver – en værdsat foderplante

Rødkløveren har sine rødder i Vestasien, det nordvestlige Afrika og Europa og er en af verdens ældste planter. Alligevel har den ikke efterladt sig mange spor gennem historien. Noget som i højere grad er domineret af den irske shamrock – kløveren som symboliserer Irlands skytshelgen St. Patrick. Mens nogle mener, det er en hvidkløver, peger andre på skovsyre. Dens identitet er et mysterium.    

Selv om rødkløveren også har trekoblede blade, har den aldrig fået en plads i folketroen. Til gengæld er den en værdsat foderplante i dansk landbrug, hvor den har hittet hos køer og kvæg siden 1700-tallet.  

I nyere tid har rødkløveren desuden udmærket sig som en populær bestøvningsblomst hos insekter som vilde bier og sommerfugle. De har brug for hinanden: Insekterne skal have nektar og pollen, og rødkløveren skal bestøves, så den kan lave nye frø. 

Danmarks første nationalblomst

Rødkløver er en plante, som er blevet værdsat for dens anvendelsesmuligheder – ikke dens skønhed. Det er derfor de færreste, der ved, at rødkløveren har en fortid som Danmarks nationalblomst.   

Titlen blev tildelt i 1936, da Argentina bad Udenrigsministeriet udpege den danske nationalblomst, så den kunne få en plads i landets nye park. Det var et stort projekt. En vision om at samle alle verdens nationale blomster på ét sted. Efter megen diskussion faldt ministeriets valg på rødkløveren, fordi den både var en vigtig foderplante og et velkendt syn i naturen.   

Rødkløveren fik dog aldrig et folkeligt gennembrud som nationalblomst, og i 1987 overtog margeritten dens plads. Til gengæld har rødkløveren sidenhen taget revanche på andre områder. I dag er den en populær ingrediens i kosttilskud til kvinder, og den violette kløverblomst har således fået en velfortjent plads i rampelyset.  

Rødkløver i kosttilskud

Rødkløver har vist sig at have en gavnlig virkning på en lang række skavanker for kvinder i overgangsalderen, f.eks. hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. 

I kosttilskud kan rødkløver derfor særligt bidrage til at:  

Reducere hede- og svedeture 

Modvirke irritabilitet og træthed 

Fremfor at koge rødkløver, sådan som middelalderens kvinder ofte gjorde det med urter, bruger man i dag ekstrakter fra rødkløver i kosttilskud. Man udvinder de ønskede stoffer igennem en ekstraktion af hele planten med vand og alkohol. Det koncentrerede indhold blandes herefter sammen med andre ingredienser, som det f.eks. ses i Wellvitas Menoflora-produkt. På den måde får man det bedste ud af rødkløveren.  

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens, såsom rødkløver, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om produkter, hvis de indeholder ingrediensen i betydelige mængder, og blive opført på en liste over godkendte anprisninger. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen). 

Interesseret?

Rødkløver findes i disse Wellvita-produkter

Ofte stillede spørgsmål om Rødkløver

 • Hvad er rødkløver godt for?

  Rødkløver er en populær plante for kvinder i overgangsalderen. Den medvirker til at reducere hede- og svedeture og kan mindske rastløshed og irritabilitet.

 • Hvornår skal rødkløver tages?

  Når du tager et kosttilskud med rødkløver, er det vigtigt, du følger instrukserne i produktet. Ellers er det svært at opnå den fulde effekt.

 • Hvor hurtigt virker rødkløver på hedeture?

  Rødkløver er et plantebaseret middel, hvilket betyder, at indholdsstofferne bliver langsomt og gradvist optaget i kroppen. Det kan derfor tage op til 12 uger at mærke den fulde effekt.

 • Hvad indeholder rødkløver?

  Planten indeholder isoflavoner, som er i stand til i et vist omfang at efterligne østrogen. Det er en af grundene til, at det bruges i produkter til overgangsalderen. Isoflavoner er helt uskadelige ifølge EUs sikkerhedsautoritet (EFSA).