Kollagen

Ordet kollagen kommer af det græske ord ’kolla' som betyder lim, og endelsen 'gen' som betyder danner – altså det som danner lim.

Det giver god mening, da kollagen netop har en samlende effekt på vores væv.

Kollagen består af tre tæt sammensnoede strenge af protein og kan være mere eller mindre mineraliseret, afhængigt af hvor i kroppen kollagenet findes. Karakteristisk for kollagen er et forholdsvis højt indhold af en særlig aminosyre – hydroxyprolin.

Kollagen er et af de vigtigste proteiner i kroppen og udgør intet mindre end 30 % af kroppens samlede antal proteiner. Der findes 28 forskellige typer af kollagen i kroppen, men det er klart kollagentyperne I, II og III, som står for størstedelen af kroppens samlede mængde af kollagen.

Men hvad er forskellen egentlig på de forskellige kollagentyper?

Kollagen type I

- Findes fortrinsvis i hud, sener og bindevæv

De senere år er kollagen i stigende grad blevet kædet sammen med det at bevare en ungdommelig og elastisk hud. Når man taler om kollagen i forbindelse med skønhedspleje, vil der være tale om kollagen type I.

Kollagen type I findes især i huden, men det findes også i bl.a. blodkar, sener og andre typer af bindevæv. Ligesom andre typer af kollagen, så dannes kollagen type I naturligt i kroppen. Men fra 30-års-alderen begynder egenproduktionen af kollagen at dale. Det kan medføre, at huden bliver mindre elastisk, og der derfor opstår rynker i huden. Samtidig kan den dalende kollagen-produktion medføre øget 'appelsinhud'.

Størstedelen af hudens kollagen findes i dermis – på dansk kaldet læderhuden. Læderhuden ligger under overhuden og kan derfor være svær at nå med gængse produkter til skønhedspleje, som ofte smøres uden på huden. Derfor kan der være en fordel i at indtage kollagen frem for at smøre det på huden.

Kollagen type II

- Findes fortrinsvis i brusk

Type II kollagen er den type kollagen, der findes mest af i kroppens brusk. Her bidrager det til at give brusken struktur, smidighed og styrke. Brusken findes bl.a. i ørene, næsen, ribbenene og i ledbrusken.

Efterhånden som vi bliver ældre, slides brusken især i leddene, fordi vi bruger dem hver eneste dag. Samtidig daler egenproduktionen af kollagen.

Kollagen type III

- Findes fortrinsvis i bindevæv, organer, muskler og blodårer

Kollagen type III findes mange af de samme steder, som kollagen type I og derudover også i organer, muskler og blodårer.

Kollagen i kosttilskud

Kollagen i kosttilskud kan være enten udenatureret, dvs. i den oprindelige form som tre-strenget protein, eller i form af hydrolyseret kollagen, hvor strukturen er nedbrudt – også kendt som gelatine. Når kollagen indgår i kosttilskud, udvindes det fra animalske kilder, hvorefter udtrækket gennemgår en teknologisk kontrolleret proces. Strukturen af kollagen fra dyr ligner det menneskelige kollagen.

Hydrolyseret kollagen i kosttilskud er nedbrudt til kortere kæder af aminosyrer (peptider) - ved hjælp af enten syre, base eller enzymer og bliver derved tilgængeligt for kroppen. Ifølge en analyse foretaget af the International Society of Dermatology kan indtagelse af hydrolyseret kollagen i 90 dage forbedre hudens elasticitet og struktur samt reducere rynker. Resultatet er baseret på 19 forskellige studier med testpersoner. Selv om der findes kollagen i forskellige typer af fødevarer, er det kun en beskeden mængde, der optages i kroppen. Kollagen fra fødevarer er nemlig ofte ufordøjelig og kan derfor ikke udnyttes af kroppen. Dog er der undtagelser i form af langtidskogt suppe kogt på ben (bone broth) eller madvarer med husblas, f.eks. vingummi, fromager og budding.

Når hydrolyseret kollagen anvendes i kosttilskud, er det bl.a. for sin evne til at:

 • Reducere rynker
 • Mindske appelsinhud
 • Øge hudens elasticitet
 • Forbedre hudens struktur

Udenatureret type II kollagen tilsættes typisk i kosttilskud, hvor de aktive ingredienser understøtter brusk og led.

Når udenatureret type II kollagen indtages som kosttilskud, passerer det mere eller mindre uforandret den første del af fordøjelseskanalen og når frem til bestemte områder i tyndtarmen – som kaldes Peyer’s patches og er en del af immunforsvaret. Her bliver det ”genkendt” som noget naturligt hjemmehørende i kroppen, som immunsystemet ikke skal reagere på.

Interesseret?

Kollagen findes i disse Wellvita-produkter

Ofte stillede spørgsmål om Kollagen

 • Hvad er kollagen?

  Kollagen er et protein, som udgør 30 % af kroppens samlede antal proteiner. Af de i alt 28 forskellige typer er det kollagen I, II og III, som står for størstedelen af kroppens samlede mængde kollagen.

 • Hvad er kollagen godt for?

  Kollagen er en vigtig byggesten i hud, brusk og knogler. Studier viser, at dagligt indtag af kollagen medfører mærkbart færre rynker samt en forbedret hudstruktur og reduceret appelsinhud.

 • Hvor meget kollagen om dagen?

  Når du tager Wellvitas kollagenpulver lyder dosen på 2,5 gram om dagen. Hver pose kollagenpulver indeholder den præcise mængde – dejlig nemt!

 • Hvad gør kollagen?

  Kollagen i kosttilskud er enten udenatureret, dvs. i den oprindelige form som tre-strenget protein, eller hydrolyseret hvor strukturen er nedbrudt – også kendt som gelatine. Udenatureret type II kollagen tilsættes typisk i kosttilskud, hvor de aktive ingredienser understøtter brusk og led, hvorimod hydrolyseret kollagen bruges til at reducere rynker og mindske appelsinhud.

 • Er det sundt at tage kollagen?

  Der ikke noget belæg for, at dagligt indtag af kollagen gør dig sundere. Dog påviser en række videnskabelige studier, at hydrolyseret kollagen kan reducere rynker og appelsinhud og dermed forbedre hudens udseende.

 • Hvad er kollagen lavet af?

  Når kollagen indgår i kosttilskud, udvindes det som reel fra animalske kilder. Det skyldes, at kollagen fra dyr ligner det menneskelige kollagen. Hos Wellvita bruger vi hydrolyseret kollagen fra kvæg og udenatureret kyllingkollagen.