Hørfrø og hørfrøolie

Hørplanten kaldes på latin for Linun usitatissimum og er en plante, som gennem tiden har haft mange forskellige funktioner.
Hørplanten er en spinkel og elegant plante, som kan blive op til 60 cm lang. Fra midten af august og frem til den første frost sætter ind, bærer planten en lille, fin blå/lilla blomst, som er et populært valg i sensommerens og efterårets blomsterbuketter.

Hørplanten - fra det gamle Egypten til bagværk og kosttilskud

Hør har været brugt af mennesker i tusindvis af år. Det siges, at planten stammer fra Egypten, hvor man bl.a. har fundet spor af hør i de egyptiske Faraoers gravkamre. Man kan dermed datere planten 5000 år tilbage i tiden. Men da planten også har været dyrket i Europa, Sydamerika og Asien, er der en del tvivl om dens faktiske oprindelse. I dag dyrkes hør især langs Europas vestkyst i Frankrig, Belgien og Holland.
Hør var en de af første plantefibre, som blev brugt til fremstilling af tekstiler. Selv om mange sikkert har ejet en beklædningsgenstand fremstillet af hør, er det i dag kun ca. 1 % af verdens tekstilfibre, som kommer fra hørplanten. Hovedparten af hør, der dyrkes til tekstilfremstilling, dyrkes i Frankrig.

Det er langt fra kun i blomsterbuketter og i tekstilfremstilling, at hør er hovedingrediensen. Før i tiden brugte man f.eks. plantefibrene i hørplanten som fiskeline, og omslag med hørudtræk blev brugt til at bekæmpe bylder – dog med et tvivlsomt resultat.

Hørfrø er gennem tiden blevet tilskrevet en række gode egenskaber – f.eks. er det godt for fordøjelsen. Men for at få den gode effekt skal frøene knuses, så de ikke passerer direkte gennem systemet. Der har i tidens løb også været en del debat om, hvorvidt den blåsyre, som hørfrø indeholder, er giftig for mennesker. Dette er dog ikke tilfældet. Dels forekommer blåsyre primært i spirende frø, og dels er det ikke giftigt i de mængder, som man normalt indtager. Når hørfrø forarbejdes i f.eks. bagværk eller kosttilskud, bevirker det desuden, at blåsyren mindskes markant, og en evt. risiko fjernes.

I køkkenet bruges hørfrø for eksempel i bagværk og müsli samt til at lave hørfrøolie og linolie. Selv om de to olier udvindes af det samme frø, bruges de til vidt forskellige emner. Hørfrøolie bruges som regel i madlavning, mens linolie som regel bruges i maling for at fremme tørringsprocessen. Hvorvidt udtrækket af hørfrøene bliver til hørfrøolie eller linolie, afhænger af den proces, hvor olien fremstilles.

Når udtrækket skal bruges til hørfrøolie, presses frøene i et lukket kar, så der ikke tilføres ilt i presningsprocessen. Ferefter tappes olien direkte på flasker. På den måde undgår man, at olien bliver harsk. Skal hørfrøene i stedet bruges til fremstilling af linolie, sker det ved, at frøene knuses, hvorefter den grødede masse får lov til at stå og hvile. Efter et stykke tid vil frøskallerne lægge sig i bunden, og olien vil søge mod toppen. På grund af den ilt, som indgår i processen, vil olien blive harsk og få en gullig farve.

Hørfrø og hørfrøolie i kosttilskud

Hvis hørfrø er en fast bestanddel i dine daglige måltider, kan du glæde dig over at få gavn af det lille frøs egenskaber. Det kan dog være en udfordring for mange at få den rette mængde hørfrø ind i den daglige kost. Derfor kan der være en fordel i at få hørfrøets gavnlige virkning gennem kosttilskud.

I kosttilskud indgår hørfrø og hørfrøolie fordi:
Hørfrø bidrager til en normal prostatafunktion hos modne mænd. Når de små frø bruges i denne sammenhæng, er det som ekstrakt af hørfrøskaller pga. deres høje indhold af såkaldte plantelignaner.
Hørfrøolie har et højt indhold af alfalinolensyre, som er en flerumættet omega-3-fedtsyre.

De positive virkninger, man må fremhæve om ingredienser, f.eks. hørfrø og hørfrøolie, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om de produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen).

Interesseret?

Hørfrø eller hørfrøolie findes i disse Wellvita-produkter

Ofte stillede spørgsmål om Hørfrø

  • Hvad er hørfrø godt for?

    I kosttilskud bidrager ekstrakt af hørfrø (som indeholder stoffer kaldet lignanaer) til en normal prostatafunktion hos modne mænd.

  • Er det sundt at spise hørfrø?

    Hørfrø har et højt indhold af sunde fedtstoffer. Desuden er de en god kilde til kostfibrene mucilage - et tyktflydende planteslim som findes på ydersiden af frøets skal.

  • Hvorfor må jeg ikke spise rå hørfrø?

    Hørfrø indeholder en smule blåsyre, der dog forsvinder ved opvarmning - f.eks. bagning. I ekstrakter er dette ikke relevant.