Gurkemeje

Gurkemeje - eller Curcuma longa - er især kendt for sin intense gule farve. Netop gurkemejens farve er grunden til, at den knoldede rod bliver brugt til mange forskellige formål. Gurkemeje er bl.a. en vigtig bestanddel i blandingskrydderiet karry og optræder desuden i en lang række asiatiske retter. Og så fungerer den som farvestof i mange forskellige typer af madvarer.

Gurkemeje-planten Curcuma longa tilhører samme familie som ingefærplanten Zingiberaceae og har sin oprindelse i Indien. Planten er en halv til en hel meter høj med store, grønne blade, som omkranser en blomst i lilla og hvide farver. Planten trives bedst i et varmt klima med masser af regn. Den dag i dag står Indien fortsat for størstedelen af verdens eksport af gurkemeje, og kvaliteten af den indiske gurkemeje siges at være verdens bedste. Inderne er da også flittige forbrugere af gurkemeje, og de står således selv for 80 % af verdens samlede forbrug af det farverige krydderi.

Gurkemeje - ”Indisk safran” og religiøse klædefarve

Gurkemeje gjorde sit indtog i Europa, da den berømte italienske handels- og opdagelsesrejsende Marco Polo bragte krydderiet med sig hjem fra en rejse til Kina i år 1280. Op gennem middelalderen blev gurkemejen brugt som et prisvenligt alternativ til det mere eksklusive krydderi safran. Til trods for at de to krydderier ikke har andet end den smukke gule farve til fælles, så har gurkemejen haft tilnavnet ”Indisk safran” lige siden.

Safran er dog ikke det eneste krydderi, som gurkemeje deler visse træk med. De knoldede rødders udseende og tekstur kan også nemt lede tankerne hen på ingefær. Men selvom gurkemejen har mange lighedstræk med ingefær, adskiller de to krydderier sig på smagen. Hvor ingefær har en meget kraftig smag, har gurkemeje en mild og let bitter smag og kan i madlavning derfor ofte bruges sammen med andre mere smagsrige krydderier.

I det sydlige Asien spiller gurkemeje ikke kun en vigtig rolle på middagsbordet. Det har også en betydning i religiøse og kulturelle sammenhænge. I den hinduistiske tro kædes gurkemeje sammen med fertilitet og velstand hos nygifte par, og det er derfor ikke usædvanligt, at brud og brudgom smøres ind i en mikstur af vand og gurkemeje forud for vielsen. For buddhister repræsenterer gurkemeje renhed, og det gule krydderi er derfor en vigtig del af en række religiøse ritualer. Måske vigtigst af alt bruges gurkemejen til at farve de orange klædedragter, som kendetegner de buddhistiske munke.

Gurkemeje i kosttilskud

Ud over sin store popularitet i køkkenet og diverse ritualer er gurkemeje også en meget anvendt ingrediens i kosttilskud.

Gurkemeje bruges for sin evne til at:
Lindre ømhed i muskler og led
Bidrage til at bevare leddenes smidighed
Bidrage til beskyttelse af leddene
Bidrage til ledkomfort

Du kan som sådan få glæde af gurkemejens gavnlige effekter ved at indtage en vis mængde af den gule rod som en del af din daglige kost. Men foretrækker du, at din mad har andre farver end gurkemejens intense gule farve, kan du også få de gavnlige effekter via kosttilskud.

Når du indtager gurkemeje som kosttilskud, er indholdsstofferne koncentreret, fordi de er blevet ekstraheret gennem en kontrolleret teknologisk proces. Du kan således nemt og enkelt få glæde af gurkemejens gavnlige stoffer.

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens, f.eks. gurkemeje, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om de produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen).

Interesseret?

Gurkemeje findes i dette Wellvita-produkt

Ofte stillede spørgsmål om Gurkemeje

 • Hvad er gurkemeje?

  Gurkemeje er en asiatisk rodplante beslægtet med ingefærfamilien. Den er blevet brugt i århundrer, både som krydderi og som naturmiddel og er kendt for sin intense gule farve. I dag er den en vigtig ingrediens i mange kosttilskud.

 • Hvad gør gurkemeje godt for?

  Gurkemeje er perfekt til dig, der elsker at bevæge dig. Planten kan nemlig være med til at lindre ømhed i muskler og led, bidrage til leddenes smidighed samt til ledkomfort.

 • Hvor meget gurkemeje må man spise?

  Et vigtigt indholdsstof i gurkemeje er det gule farvestof "curcumin", der også indgår i karry. Ifølge Fødevarestyrelsen er det lovligt at tilsætte 210 mg curcumin til kosttilskud. Wellvitas produkter overholder denne grænse.

 • Hvordan skal man spise gurkemeje?

  Når du går ind i et supermarked, er det nemt at finde friske ingefær på hylderne. Gurkemeje kan dog ofte findes i velassorterede butikker eller i butikker rettet mod etniske markeder. Gurkemeje spises dog også ofte som krydderipulver, eller i kosttilskud.

 • Hvad smager gurkemeje af?

  Smagen af gurkemeje er meget mild sammenlignet med ingefær. Ofte bruges den til at male ris gule og tilføre maden en let pebret smag.