Ginseng

Der er planter, der giver maden et lækkert kick – og så er der ginseng. Den leverer også nydelse, bare på en anden facon. Siden glæden ved ginseng blev afsløret for mere end 5000 år siden, har mænd brugt planten til at vedligeholde et godt sexliv. Og i dag ved vi, at der er noget om snakken. Ginseng kan nemlig øge lysten, fremme rejsning og give mere energi. Den kan tilmed hjælpe på vores mentale ydeevne.   

Ginseng er en af de ældste planter i urtekenderens værktøjskasse. Dens virkning blev opdaget i oldtidens Kina, da den mytiske kejser Shen-Nung satte tænderne i den for første gang. Efter at have mærket effekten af planten på egen krop, anbefalede han ginseng til hele riget, og dens popularitet begyndte hurtigt at vokse. Men der gik længe, før ginseng dukkede op i Europa.

En gave til den franske konge

Det europæiske møde med ginseng var en stille affære – i hvert fald til at begynde med. Planten blev angiveligt bragt til Europa af mellemøstlige handelsfolk i den tidlige middelalder, og der var ikke mange salg. Men det ændrede sig, da Frankrigs kong Louis XVI fik foræret ginseng af en delegation fra King Siam i 1600-tallet. Hoffet blev hurtigt klar over, at ginseng kunne noget ganske særligt for mænd i soveværelset. Der blev hvisket i krogene… Kongen virkede mere energisk, og snart spredte brugen af ginseng sig til adelsmænd overalt på kontinentet.

Ny verden – ny ginseng

I begyndelsen var ginseng en luksusvare, man skulle rejse til Asien for at få fingrene i. Men da Nordamerika begyndte at dyrke sin egen ginseng, startede de med at sælge til Kina. Selvom kejserriget havde sin egen populære ginseng, var planten blevet overhøstet igennem årene, og man frygtede at løbe tør. Derfor satte et kæmpe amerikansk handelsskib sejl mod det kinesiske Qing-dynasti i 1784 med 35 ton ginseng i lastrummet. Den amerikanske ginseng hed Panax quinquefolius og havde hjemme i Nordamerika, og den sælges stadig i dag. Men asiatisk ginseng forbliver den mest populære.

Hvad gør ginseng?

Noget af det, der gør ginseng så særligt, er plantens brede virkning. Den er god for dem, der oplever en manglende sexlyst. Den kan hjælpe med at vedligeholde kærlighedslivet og samtidig bidrage til skarphed og vitalitet – men fællesnævneren er energi. Ginseng er med til at holde os i gang, ikke bare i soveværelset men også i hjernen. Og takket været den moderne, teknologiske udvikling er vi blevet bedre til at udnytte plantens plantestoffer og udvikle nemmere måder at indtage den på. Så der er ingen grund til at lave ildelugtende urtete, eller gnave dig igennem en sej rod til aftensmad. Du kan tage et kosttilskud med ginseng i stedet.

Ginseng i kosttilskud

I dag er ginseng en populær ingrediens i kosttilskud, ikke kun til sexlivet men også til hukommelsen. I Wellvita bruger vi Panax ginseng - også kendt som koreansk ginseng. Den selvsamme type som kejser Shen-nung i sin tid opdagede i oldtidens Kina. 

Selvom ginseng i princippet kan spises som en fødevare, er det de færreste, der bruger den i maden. Derfor er kosttilskud ofte den bedste løsning. På den måde sikrer du dig, at du får ginseng i en passende mængde. Når ginseng bruges i kosttilskud, udvinder man de ønskede stoffer igennem en ekstraktion af hele planten med vand. Det koncentrerede indhold blandes herefter sammen med andre ingredienser – resultatet er en kompakt tablet, som er let at indtage på daglig basis. 

Sådan kan Ginseng hjælpe

I kosttilskud kan Panax ginseng bl.a. bruges til at: 

 • Bidrage til optimal udholdenhed, energi og vitalitet. 
 • Forbedre rejsning og vedligeholde det gode seksuelle samliv.  
 • Fremme opmærksomhed og mental skarphed. 

EU-lovgivning

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens - som f.eks. ginseng - bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om de produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen).

Interesseret?

Ginseng findes i disse Wellvita-produkter

Ofte stillede spørgsmål om Ginseng

 • Hvad er ginseng godt for?

  Ginseng medvirker til at fremme vitalitet, opmærksomhed, energi og mental skarphed. Derudover kan planten hjælpe med at fremme rejsning, vedligeholde gode seksuelle relationer og bidrage til normal blodcirkulation.

 • Hvor hurtig virker ginseng?

  Indholdsstofferne i plantebaserede ingredienser som ginseng bliver langsomt og gradvist optaget i kroppen, og det kan tage tid at mærke den fulde effekt. Derfor anbefaler vi altid, at du tager det i 12 uger, før du vurderer, om det virker for dig.

 • Hvad er ginseng?

  Ginseng er en rodplante, som tilhører arten Araliaceae. Den er blevet brugt i madlavning og naturmidler i Asien i tusindvis af år. I Wellvitas kosttilskud bruger vi koreansk ginseng – også kaldet panax ginseng.

 • Hvad indeholder ginseng?

  Ginsengroden indeholder ginsenosider, som er med til at give kroppen energi.