7 enkle tips til at afhjælpe oppustet mave

Kom af med oppustet mave hurtigt

Hvordan kommer man af med oppustet mave? Det er et spørgsmål, som mange danskere går og tumler med. Så hvis du lider af oppustet mave, er du ikke alene.  

Det kan være fristende at aflyse ens planer og ligge sig ned på sofaen, når du føler, at din mave laver baglæns saltoer. Men lad ikke dine symptomer stoppe dig fra at leve dit liv. I denne artikel vil vi give dig nogle gode råd til, hvordan du muligvis kan komme af med din oppustede mave lidt hurtigere.

Hvorfor får man oppustet mave?

Der kan være flere årsager til maveproblemerne. Det kan skyldes ens livsstil, stillesiddende arbejde og dårlige kostvaner. Oppustet mave er ofte forårsaget af særlige fødevarer, som maven har svært ved at fordøje, men kan også skyldes, at man har spist for meget. Der opstår derfor luft i maven og i tarmene, hvilket er med til at gøre maven oppustet.  

Oppustethed kan være ret generende, både fysisk og mentalt, og det er ofte svært at vælge det rigtige tøj, når maven i løbet af dagen buler ud som en ballon. Som kvinde kan den oppustede mave tilmed få en til at se ud, som om man er gravid, og det er ikke rart at få spørgsmål om netop dette, når maven blot er fuld af luft. Oppustet mave kan sætte fysiske begrænsninger for dig, fordi du føler dig uoplagt og tung.

Tegn på oppustet mave

Hvordan føles det at være oppustet? For dem, der døjer med oppustet mave, er der ingen tvivl. Der findes både synlige symptomer og mere diskrete symptomer. Begge dele kan være til stor gene for den enkelte. Nogle af de mest udbredte symptomer er blandt andet:

Hvordan kommer jeg af med oppustet mave hurtigt?

Der findes flere måder at komme af med oppustet mave på. Ikke alle råd virker for alle. Vi anbefaler, at du prøver dig frem. Her er nogle råd til, hvordan du kan komme af med din oppustethed.
OBS: Det er vigtigt, at du afprøver én ting ad gangen for at se, hvad der virker bedst for dig.

1. Spis færre mælkeprodukter.

Oppustethed kan skyldes, at man producerer for lidt af det enzym, der spalter laktose (laktase). Dette er særligt udbredt hos personer, som er født udenfor Europa, da europæere, herunder særligt danskere, har en lavere forekomst af laktoseintolerans end andre folkeslag.

2. Spis langsomt og tyg maden grundigt

Oppustethed kan være et tegn på, at du spiser for hurtigt og ikke tygger maden ordentligt. Når du spiser hurtigt, suger du naturligt mere luft ind i munden, som ender i maven. Ved at sætte tempoet ned, kan du bidrage til mindske luft i maven og oppustethed.

3. Reducer dit indtag af koffein

Koffein kan have en forstyrrende virkning på fordøjelsessystemet og forværre oppustethed. Så hvis du har problemer med maven, så overvej at lade kaffen stå og drikke vand eller te i stedet.

4. Drik mindre alkohol

Ligesom koffein kan alkoholiske drikke som øl eller vin bidrage til oppustethed. Du kan derfor med god grund lade øllen stå i køleskabet eller vente med at åbne den næste flaske vin.

5. Spis fiberrig mad

Fiberrig mad kan hjælpe med at regulere fordøjelsen og mindske oppustethed. Fiberrige fødevarer inkluderer blandt andet rugbrød, havregryn og visse typer bær. Både havregryn og ikke mindst rugbrød er to meget almindelige fødevarer, som er nemt at indarbejde i sin daglige kost.

6. Motionér regelmæssigt

Regelmæssig motion kan også hjælpe med at forbedre fordøjelsen og forebygge oppustethed. Det er ikke afgørende, hvilken slags motion, du vælger. Du kan således selv afgøre, om du vil løbe, cykle eller blot gå en lang tur, hvis du har nogle skavanker, der gør det svært at dyrke hård motion. Når vi bevæger os, sætter vi gang i tarmene, hvilket bidrager til at mindske oppustethed.

7. Reducer portionstørrelsen

Undgå at spise store måltider, især lige før sengetid. Oppustethed kan også være et tegn på, at du spiser for meget om aftenen.

Macoform - et populært produkt til fordøjelsen