Artiskok

Artiskokplanten - Cynara scolymus – er beslægtet med tidslen og har sin oprindelse ved Middelhavet, hvor man bl.a. mener, at den blev dyrket af oldtidens romere. I dag er Italien og Spanien da også blandt verdens største eksportører af den vitaminrige grøntsag. Dog vokser artiskokken også i Danmark, og med den rigtige pleje kan den overvintre og give en afgrøde.

I det 19. århundrede bragte spanske immigranter artiskokken med sig til Californien, som i den grad tog grøntsagen til sig. Faktisk har byen Monterey i Californien været vært for en årlig artiskok-festival gennem mere end 60 år. Her bliver artiskokken hyldet med bl.a. musik og madlavningsshows - og selvfølgelig konkurrencer i hvem der kan spise mest artiskok.

Artiskok – middelhavsdelikatesse og farverig prydplante

Artiskok bruges især i madlavning, hvor det er den inderste del af plantens blomsterknop (artiskokhjertet), der bruges. Igennem århundreder har det været anset for at være lidt af en delikatesse. Artiskokplanten er ca. 1 meter høj med takkede grønne blade. En produktiv plante kan levere op til 20 artiskokknopper om året. Hvis artiskokkerne skal bruges til madlavning, høstes de lige før, de går i blomst - for når først de blomstrer, ændrer smagen og teksturen sig, og de kan ikke længe bruges til føde. Det er dog langt fra alle artiskokker, der dyrkes med det formål at bruge dem i køkkenet. Artiskok anvendes også i te og kosttilskud og som krydderi i den italienske velkomstdrink Cynar. Derudover bruges artiskokplanten også som prydplante grundet sin store lilla blomst.

Artiskokplantens navn, Cynara scolymus, kan efter sigende spores tilbage til den græske mytologi. Her skulle de græske guders konge Zeus have forelsket sig i den smukke pige Cynara, hvorpå han forvandlede hende til gudinde og tog hende med til bjerget Olympen, som var hjemsted for en række af de græske guder. Desværre kunne Cynara ikke finde sig til rette på Olympen, og i smug begyndte hun at besøge sin familie. Da Zeus fandt ud af dette, blev han rasende og smed Cynara ud fra Olympen og forvandlede hende til en artiskok. Deraf skulle navnet Cynara scolymus være opstået.

Artiskok – middelhavsdelikatesse og farverig prydplante

Artiskok bruges især i madlavning, hvor det er den inderste del af plantens blomsterknop (artiskokhjertet), der bruges. Igennem århundreder har det været anset for at være lidt af en delikatesse. Artiskokplanten er ca. 1 meter høj med takkede grønne blade. En produktiv plante kan levere op til 20 artiskokknopper om året. Hvis artiskokkerne skal bruges til madlavning, høstes de lige før, de går i blomst - for når først de blomstrer, ændrer smagen og teksturen sig, og de kan ikke længe bruges til føde. Det er dog langt fra alle artiskokker, der dyrkes med det formål at bruge dem i køkkenet. Artiskok anvendes også i te og kosttilskud og som krydderi i den italienske velkomstdrink Cynar. Derudover bruges artiskokplanten også som prydplante grundet sin store lilla blomst.

Artiskokplantens navn, Cynara scolymus, kan efter sigende spores tilbage til den græske mytologi. Her skulle de græske guders konge Zeus have forelsket sig i den smukke pige Cynara, hvorpå han forvandlede hende til gudinde og tog hende med til bjerget Olympen, som var hjemsted for en række af de græske guder. Desværre kunne Cynara ikke finde sig til rette på Olympen, og i smug begyndte hun at besøge sin familie. Da Zeus fandt ud af dette, blev han rasende og smed Cynara ud fra Olympen og forvandlede hende til en artiskok. Deraf skulle navnet Cynara scolymus være opstået.

Artiskok i kosttilskud

Du kan i princippet spise artiskok som en del af din kost hver dag og dermed indtage de samme indholdsstoffer, som du får via kosttilskud med artiskok. Men for mange mennesker kan det blive en smule upraktisk at gøre artiskokken til en fast ingrediens i alle ugens måltider. 

Når artiskok indgår som en ingrediens i et kosttilskud, ekstraheres planten gennem en kontrolleret teknologisk proces, hvorefter udtrækket tørres. Når ekstraktionen og tørring er udført, øges koncentrationen af gavnlige stoffer. Resultatet er en kompakt tablet med alle de gode indholdsstoffer fra planten. 

Sådan kan artiskok hjælpe

I kosttilskud anvendes artiskok for sin evne til at:

  • Afhjælpe følelsen af oppustethed 
  • Hjælpe med at støtte fordøjelsen
  • Bidrage til en normal tarmfunktion
  • Bidrage til tarmkomfort
  • Bidrage til en normal funktion i tarmkanalen
  • Bidrage til at bevare en sund leverfunktion
  • Understøtte levers afgiftende funktion
  • Fremme produktionen af fordøjelsessafter 
  • Fremme vægttab
  • Bidrage til et normalt niveau af fedtstof i blodet (kolesterol og triglycerid) (5 gram artiskok)

EU-lovgivning

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens, f.eks. artiskok, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om de produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen).

Interesseret?

Artiskok findes i disse Wellvita-produkter

Macoform produktemballage med billede af piller

Macoform

Indholdsstoffer der afhjælper oppustet mave

Cholemin Complex

Et normalt kolesteroltal

Macoform Plus

Ingredienser der sætter gang i fordøjelsen

Ofte stillede spørgsmål om Artiskok

  • Hvad er artiskok godt for?

    Artiskok er kendt som mavens bedste ven. Den kan hjælpe med at stimulere fordøjelsen, reducere oppustethed og modvirke ubehag i maven. Desuden kan artiskok hjælpe med at reducere mængden af fedt i blodet og fremme et vægttab.

  • Hvad er en artiskok?

    Artiskok er en plante med spiselige blomsterknopper, der har sine rødder i Middelhavsområdet. Den bruges både som prydplante og grøntsag.

  • Er artiskokker flerårige?

    Når artiskokplanten vokser i et tørt, varmt klima, er den flerårig. Dyrkes den derimod i køligere lande som Danmark, holder den sjældent mere end et år for den tåler ikke ret meget frost.

  • Hvordan spiser man en artiskok?

    Hvis du vil spise frisk artiskok, skal du skære blomsterknoppen af planten med lidt af stænglen. Herefter koger du den i letsaltet vand, og når den er klar, spises den velsmagende, nederste del af bladene, et for et. Du kan også indtage den i et kosttilskud.