Mælkebøtte

For de fleste haveejere er mælkebøtter et tilbagevendende irritationsmoment, som år efter år dukker op i blomsterbedene, i græsplænen og i fugerne mellem fliserne. Men trods sin meget almindelige forekomst er mælkebøtten på mange måder en interessant vækst med mange forskellige anvendelsesmuligheder. 

Løvetand, dandelion og mælkebøtte. Udskældt barn har mange navne

Mælkebøtten går også under navnet løvetand og på engelsk dandelion. Den latinske betegnelse for mælkebøtten er Taraxacum officinale. I Danmark findes der ca. 400 forskellige arter og underarter af mælkebøtte, der dog kan være meget vanskelige at skelne fra hinanden for lægfolk. Blomsten har en helt eminent evne til at sprede sig. Nogle arter spreder sig via rodnettet, mens andre spreder sig via selvbestøvende frø, som fordeler sig med vinden, eller når børn og barnlige sjæle lader sig friste til at puste til de hvide dun på den afblomstrede mælkebøtte.

Selv om mælkebøtten er en torn i øjet på mange haveejere, er den faktisk en køn størrelse. Dens tætte gule blomst sidder på en hul stilk, som normalt kan blive op til 45 cm lang. De første gule blomster begynder at vise sig i slutningen af april og starten af maj. Derfra kan mælkebøtten blomstre helt frem til september. I den hule stilk findes mælkebøttens mælkehvide saft, som lægger navn til blomsten. Blomstens takkede blade har en vis lighed med tænderne på en løve - deraf navnet løvetand.

Mælkebøttens mange muligheder

I Frankrig bruges mælkebøtten ofte i salat, hvor den tilfører en bitter smag, som ligner den, vi kender fra rucola. Salat er dog kun én af mælkebøttens mange anvendelsesmuligheder. Mælkebøttens blomst bruges bl.a. til marmelade, saft og vin, og den anvendes desuden som pynt på f.eks. kager. Hvis du plukker mælkebøtteskuddene, inden de springer ud, kan blomsterknopperne syltes og ristes på panden – hvorefter de anvendes som det sprøde indslag i salat. Under 2. verdenskrig blev der gjort flere forsøg på at anvende dem på lidt mere utraditionelle måder: I Danmark blev mælkebøttens rødder ristet og brugt som kaffeerstatning, mens man i USA og Rusland brugte mælkebøttens saft til fremstilling af gummi. Hverken mælkebøttekaffe eller mælkebøttegummi blev dog til større succeser.

Den positive opfattelse af mælkebøttens egenskaber kan faktisk spores helt til oldtidens Grækenland og middelalderen, hvor den bl.a. blev brugt mod vorter og fregner – formentlig med et tvivlsomt resultat.

Mælkebøtte i kosttilskud

Hvis du ikke føler dig fristet af at spise dig igennem plænens mange mælkebøtter, er det muligt at indtage mælkebøttens gavnlige indholdsstoffer via et kosttilskud. Inden indholdsstofferne fra mælkebøtten bliver til en tablet, har de været igennem en kontrolleret teknologisk proces, som medfører, at du får et koncentreret udtræk af de gavnlige stoffer.

I kosttilskud bruges mælkebøtten for sin evne til at:
Bidrage til at opretholde en normal urinvejsfunktion.
Bidrage til en normal mave-, lever-, og tarmkanalsfunktion.
Bidrage til at opretholde en normal pH-balance i maven.

De positive virkninger, man må fremhæve om en ingrediens, f.eks. mælkebøtte, bliver reguleret via EU-lovgivningen. Hvis en effekt er veldokumenteret, kan den anvendes om de produkter, som indeholder ingrediensen i betydelige mængder. En række ansøgninger om effekten af planter og plantedele er i øjeblikket opført på en venteliste og kan ligeledes bruges til at forklare forbrugere om den forventede effekt af produktet (ingrediensen).

Interesseret?

Mælkebøtte findes i disse Wellvita-produkter

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvad er mælkebøtter godt for?

    Glem alt om ukrudt - mælkebøtte er gavnligere end de fleste tror. I et kosttilskud medvirker mælkebøtte til en sund mave i balance samt til at bevare en normal vandladning.

  • Hvorfor er mælkebøtter sunde?

    Mælkebøtter indeholder en række forskellige næringsstoffer, som kroppen har brug for som f.eks. vitamin C, vitamin B og kalium. Desuden tyder studier på, at mælkebøtte kan medvirke til balance i maven.

  • Kan man spise en mælkebøtte?

    Man kan spise mælkebøtter - rod, blade og blomsten - friske, tilberedte i mad eller i kosttilskud. De har en bitter smag, der kan minde om rucola.